Rättsäkerhet och namninsamlingar

Häromdagen fick jag en uppmuntran på allas vår sociala sandlåda på nätet, facebook, om att skriva på en elektronisk namnlista. Just denna var en uppmaning till att låta den medialt uppmärksammade rättegången mot den person som misstänkts för att ha våldtagit en femtonårig flicka fortgå. Rättegången hade blivit nedlagd efter att femtonåringen hade begått självmord. Frågan jag ställer mig är huruvida en folkopinion ska ha inflytande på detta. Det bör ju i rimlighetens fall inte ha funnits andra bevis än det påstådda offrets vittnesmål i detta fall och då hon tagit livet av sig finns det inte mer att göra. Rättsäkerheten i Sverige kan omöjligen bygga på vad folk tycker, eller vad media hävdar. Det måste finnas bevis som ställer utom allt rimligt tvivel att den misstänkte är skyldig, annars är denne, i lagens namn, oskyldig. Så enkelt är det, och ingen namninsamling, hur illa stavad den än är, ska få ändra på detta faktum. Även om författaren av denna insamling hävdar att det finns nog med bevis. Uppenbarligen ansåg inte åklagaren det. Nåväl. Det kan ju vara så att fallet lades upp med fel taktik från början i vilket fall det bara är att beklaga och upp till envar att bestrida detta . Vilket verkar ha gjorts. Åklagaren har hursomhelst begärt en prövning av sitt beslut, förmodligen grundat på en rädsla att bli stämplad som dålig människa i allmänhetens ögon, då han ”låter en våldtäktsman gå fri.” Detta gör han även om inga nya fakta har tillförts, vilket bör leda till att prövningen visar att han gjort rätt ifrån början. Om det inte gör det, vad visar det på? Att en folkopinion och medial uppmärksamhet kan fria förbrytare och döma oskyldiga? Jag hoppas verkligen att så inte är fallet. Vidare hoppas jag att de som begår våldtäkter bestraffas för det. Hårt. Men rättsäkerheten är viktigast. Alltid.

Namninsamlingen , DN, DN, Svd, Svd


Kommentarer
Postat av: Anki

Det är ju rättegången som lagts ner vilket innebär att karln egentligen varken har blivit friad eller fälld. Jag är personligen av den åsikten att rättegånger är till för att fullföljas, de mister lite av sin poäng annars. Om de ska vara så torde det ju helt klart vara fritt fram för framtida kriminella att på ett eller annat sätt röja folk ur vägen och gå fria.



För övrigt håller jag med om illa skrivna namninsamlingar. Skriver inte på sådana, inte ens om de är emot klubbandet av små babysälar. Det blir ett inlägg om detta inom en snar framtid...

2009-04-14 @ 20:52:33
URL: http://tjurskallenstomrum.blogg.se/
Postat av: Lindberg

Om det inte finns tillräckligt att gå på finns det ingen anledning att genomföre en rättegång. Inte heller om den påbörjas för att senare ogillas. Dyker det upp fler bevis är det självfallet så att en ny rättegång skall inledas och genomföras.

2009-04-14 @ 22:25:43
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/
Postat av: Linkan

Det mest intressanta är dock inte själva blogginlägget, utan faktumet att ni två kommunicerar med varandra via varandras bloggar. Hallå!!! Era datorer står typ en meter ifrån varandra. Men så kanske ett förhållande anno 2009 är tänkt att fungera. Vem är jag att bedöma det? Egentligen?

2009-04-17 @ 11:30:22
Postat av: Lindberg

Nja, det gör vi ju inte direkt utan ventilerar våra åsikter offentligt. För övrigt är det närmare två meter mellan datorena...

2009-04-17 @ 11:36:44
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0