Ny Överbefälhavare

Det känns orimligt att inte kommentera utnämningen av en ny överbefälhavare men frågan är om maktskiftet innebär någon egentlig förändring. Att Sverker Göransson har sina rötter i Armén är förvisso trevligt men frågan är om det gör någon skillnad.

På nyheterna igår (Dagens eko, 090306, 1745) yttrade sig generallöjtnanten om bland annat personalförsörjningen som denne såg som en av de största utmaningarna. Det är anmärkningsvärt att se hur värnplikten nu skall ersättas av ett system baserat på frivillighet trots att många länder som lämnat det förstnämnda systemet varnat för detta. Inte bara att det blir dyrare med fast anställd personal, rekryteringen kommer att bli en svår nöt att kläcka och dessutom påverkas försvarsmaktens möjligheter till rekrytering påtagligt av marknadskrafternas föränderlighet. De ekonomiska ramarna skall precis räcka för att få detta att gå ihop. Fan tro´t. Så länge som politiker lägger sig i allt som rör försvaret, från förbandsstrukturer till anskaffning av enskilda materielsystem, kommer inget att bli bättre. Att Försvaret bland annat betalar tillbaka en stor del av budgeten varje år för att bekosta marknadshyror på mark och byggnader som sedan länge är betalade gör det hela inte direkt enkelt.

Det återstår att se om vår nya ÖB har kraft och ork att gå emot strömmen och ryta ifrån. Jag vet inte vad det är som behövs göras men Försvarsmakten måste få arbetsro i syfte att återigen bli trovärdiga som en försvarsmakt. Detta kräver enligt mig att man tar försvaret av Sverige på allvar. Insatser utomlands får aldrig bli en huvudsyssla.


Det militära försvarets uppgifter är att:

  • försvara landet mot väpnat angrepp,
  • hävda Sveriges territoriella integritet,
  • genomföra internationella fredsfrämjande insatser,
  • stärka det svenska samhället vid svåra påfrestningar i fred.

(Källa: Regeringen )
Denna ordning känns inte igen när verksamheten betraktas, tyvärr.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0