Slask och tö

En sak jag länge funderat på är hur väder påverkar människor. Att man kan få förfrysningar och dö vid sträng kyla är inget som uppmuntrar till någon djupare tanke. Att humöret ändras så oerhört vid väderlek som allmänt betraktas som sämre, är dock intressant. Visst är det lite trist med slask, regn, blåst med mera, men för det mesta är vädret på inget sätt direkt gränssättande men får ändå vissa att bli nedstämda och på dåligt humör.  Man borde ändå vänja sig då vi i Sverige faktiskt har väder, varje dag året runt. Dagarna med bara solsken bör dessutom rimligtvis vara mera sällsynta än de utan. Att ha sol året runt borde därmed vara som att ha födelsedag varje dag, inte särskilt märkvärdigt alls. Det klimat vi har, med temperaturskillnader upp emot 60 grader, borde tvärtom göra oss mer flexibla och anpassningsfähiga än folk från länder med mer moderat väder. Det finns utöver det kläder att tillgå som i mångt och mycket låter oss bortse ifrån vädrets inverkan. Trots detta finns det folk som verkar ta rådande väderlek som en personlig förolämpning. Beror det på att det är typiskt svenskt att klaga på saker utom vår kontroll för att därmed hävda en plats i Sveriges största kollektiv, kollektivet "Dem Det Är Synd Om"?

För några veckor sedan var jag för övrigt i Österbotten. Det är trevligt att se att folk har mössa på sig när det är kallt. På sydligare breddgrader fryser man visst hellre än att förstöra frisyren. Det verkar finnas en temperaturgräns för dumhet.


Kommentarer
Postat av: Sandra

HAHA. Jag antar helt krasst att det var mig och Anki du tänkte på. Vädret har helt klart en effekt på många och det är väl egentligen inte så konstigt att man blir less när det pissar konstant i tre veckor. Dessutom är det dåligt med ljus och vi behöver D-vitamin. Det är nog många faktorer som spelar in till att många känner sig griniga på vintern. Det är motsvarigheten till PMS - fast för alla.

2009-03-09 @ 02:40:49
URL: http://munkavkarn.blogg.se/
Postat av: SteveO

Är ju skitenkelt, bara att hålla sig inne. Eller klä på sig. Finns så mycket annat att vara bitter på än vädret.

2009-03-10 @ 18:53:54
Postat av: Anki

Kolla upp lite om kemiska processer i hjärnan, som bildandet av serotonin m.m... Det finns en strikt vetenskaplig förklaring till vinterdepressioner!



För övrigt har jag gärna födelsedag 365 dagar om året, det vore TOPPEN! :D



Glada och pigga kramar från 35 grader och solsken - VARJE DAG! ;)

2009-03-11 @ 14:39:12
URL: http://www.ankirosanna.com
Postat av: Linkan

om du skaffar dig en frisyr som innebär litet längre hår som går att medelst hårprudukter skapa intressanta former av så kommer inte heller du förstöra detta med en mössa! Ha, så det så!



Kul idé med blogg!

2009-03-12 @ 19:24:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0