Tautologi

"Motsatsen"* till paradox är tautologi, populärt kallat "tårta på tårta". "Villkorslös kapitulation" är en tautologi, då en kapitulation redan definitionsmässigt är villkorslös. En onödig upprepning av innebörden med flera ord, således. Både tautologier, paradoxer och oxymoroner är lite smått spännande inslag i vårt språk, så jag tänker nog samla lite på dem här. "Gratis present" och "olöst mysterium" är två andra, om än betydligt tråkigare, tautologier.'


*Frågan är om man kan kalla det motsatser. Är två ord som är lika motsatser till två som motsäger sig själva? Förmodligen inte, varför ett annat ord kanske hade varit bättre att använda.


Kommentarer
Postat av: Hans

Den enda entydiga definitionen på motsats är den matematiska motsatsen, om jag kommer ihåg riktigt, enbart fall där motsatserna alltid utesluter varandra plus/minus Rak/Krokig. Språkligt kan man nog göra nästan vad man vill.

2009-05-11 @ 11:59:31
Postat av: Lindberg

Med betoning på "nästan". Bara för att något är "inte rakt", "orakt", behöver det ju inte vara krokigt. Böjt,exempelvis. En cykel är inte motsatsen till en bil, bara för att det är en "o-bil". Lite hejd får det ju vara.

2009-05-11 @ 12:04:23
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0