65 år sedan - ett udda inlägg

Idag är det 65 år sedan dag två i Operation Market Garden påbörjades. Operationen var från början ett högrisktprojekt men då det innan dess igångsättande blev känt att II SS-Panzerkorps  9 SS.Pz Div (Frundsberg) och 10 SS-Pz Div (Hohenstaufen)hade förlagts i området blev det än värre. Brittiska 1st Airborne Divisions chef var mycket kritisk till planen, då flygfotografier visade att det stod tyska vagnar i direkt anslutning till de platser där luftlandsättningen planerats. Han blev entledigad från planeringsarbetet. Anfallet gick åt skogen. Tyskarna reagerade snabbt och säkrade de viktigaste punkterna, den allierade framryckningen hejdades tillfälligt och hela planen för anfallet föll i tyskarnas händer.

Efter fyra dagar var det hela över och större delen av den brittiska styrkan stupade, sårades eller blev tillfångatagen. Operation Market Garden var ett ambitiöst projekt som redan misslyckades i planeringsstadiet, vilket gör operationen än mer intressant. Det togs knappt någon hänsyn till terrängen eller tiden. När man dessutom blankt struntade i de underrättelser man fått om fiendens styrkor var misslyckandet ett faktum.

Att jag tar upp detta har flera anledningar. Det visar på att vi knappast blivit smartare de senaste 65 åren, för även idag planeras mycket efter hur vi vill att omgivningen ser ut, inte hur den de facto ser ut. Utöver det finns det mycket att lära av båda sidor gällande både ledarskap och användandet av infanteri och pansar i kombination, eller brist därpå. Slutligen är Arnhem en mycket fin stad och jag åker gärna dit igen. Bara jag slipper köra; i princip är alla vägar enkelriktade.



Från filmen "a Bridge too far"



Samma bro, Arnhem Bridge, senare John Frost Bridge



2004. Hål efter splitter och kulor syntes tydligt i byggnaden till höger


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0