Bättre sent än aldrig

Det var ett tag sedan Försvarsmaktens reklamfilmer frekvent flimrade förbi i rutan men jag tänkt ändå nämna dem. Dessa filmer blev sågade i media för att locka fel folk av fel orsaker och samtidigt fick myndigheten motta kritik för att man filmat i Sydafrika med sydafrikanska statister i svenska uniformer
Egentligen har jag tre saker jag funderar på:
1) Om myndigheten Försvarsmakten av regeringsmakten är ålagd att själv finna personal behövs reklam. Att reklam inte alltid överensstämmer med verkligheten torde inte vara nytt men att filma soldatens huvudsakliga uppgift, väntan, får inte många att bli intresserade.
2) Kritiken vänder sig emot att de är häftiga, "man kör med Bruce Willis-sekvenser för att visa upp en häftig verksamhet och locka med jobb. Men detta gäller unga människors yrkesval inför insatser som ytterst kan gälla liv eller död. Man får inte använda reklamtrick i så allvarliga frågor." Är meningen att man skall visa lemlästade soldater? Skulle inte det vara kontraproduktivt? Är inte målet med att värva folk? I så fall anser jag att de är för mesiga. Gallringen skall göras EFTER att folk sökt sig in, inte innan. Suicidala människor göra sig icke besvär
3) Jämfört med Ryssland och USA så måste ändå FM reklamfilmer framstå som smarta då de verkar för att folk ska tänka lite bakom det fräna i alla fall. Ändå så har ryska, amerikanska och svenska soldater i grunden samma uppgift; att dräpa andra. Eller som det så fint heter: Försvarsmakten [har] utvecklat ett antal olika funktioner och förmågor som utgår från vår unika kompetens – väpnad strid. (länk)
Svd om bluffreklam

Du är inte mycket värd

Det bor runt 6865854500 människor på jorden. Du är en av dem. Visserligen unik i många avseenden men förmodligen mindre värd än vad du själv tror. Självfallet beror detta på ett flertal parametrar; det är inte lätt att säga vad som gör någon till en värdefull individ utan dessa. Från utgångsläget att alla är lika mycket värda borde en enskild individ, som du själv, vara värd 1/6865854500 av den totala summan. Det kan vara mycket men behöver inte vara det. Problemet är att, starka politiska krafter till trots, människans värde är subjektiv och därmed är det upp till var och en att bestämma hur mycket. Utöver det så finns det anledning att utgå ifrån att de flesta är sig själv närmast; en tanke som man oftast kan föreställa sig som ringar på vatten, där varje ring symboliserar ett steg utåt jag - familj- utökad familj - närmaste vänner – bekanta – folk man träffat på sociala forum och okända. I fallet okända människor så tror jag ringarna oftast är fördelade geografiskt utgående från det man kallar hemort mot landets gränser, om man inte råkar bo i gränsområden. Därefter blir det svårare då kulturella likheter spelar in. Hur som helst så tror jag bestämt att människan mer eller mindre fungerar så oberoende av var denne växt upp.

Det finns ett enkelt test att bedöma hur man ligger till själv. Föreställ dig att du står iniför en situation där du behöver göra ett val mellan att rädda an av två individer. Det kan vara ett brinnande hus eller något annat. Förutsättningen är att bara en kan räddas. Sedan är det bara att placera två valfria individer i denna situation och fundera. De allra flesta kommer direkt veta vem de tänker rädda men det gäller också att erkänna det för sig själv utan att försöka haka upp sig på detaljer vem som ligger närmast eller ifall man kan rädda båda.

När detta är gjort kan man fundera hur stora de egna inre ringarna är och föreställa sig storleken på de nätverk man INTE är med i och man kan få en ungefärlig uppfattning om hur mycket man subjektivt är värd ur ett globalt perspektiv.

Även om man ser sig själv som en liten kugge i ett stort maskineri så är de flesta med stor sannolikhet ersättningsbara .

Slutsatsen är att vi som individer är försumbara. Som individer sett är vi rätt meningslösa. Det finns ingen anledning att tro något annat. Trots detta finns heller ingen anledning att bry sig om detta. Inse fakta, släpp det och lev väl. Man behöver inte vara betydelsefull för att göra gott och göra rätt för sig.


Pacifism

Det finns ytterligare citat jag tänker på när jag ser denna bild. George Orwell och Theodore Roosewelt. Den förstnämnde har sagt någonting i stil med att "People sleep peacefully at night because rough men stand ready to do violance in their behalf" och Teddy tyckte att "No man who refuses to bear arms in defence of his country can give a sound reason why he should be allowed to live in a free nation."
Kommer ni på fler så hojta till. Voltaire, kanske?

Om att bita sig själv i svansen

Föreställ dig att du har ett barn och ger denne veckopeng; för enkelhetens skull säger vi ett hundra kronor. Samtidigt kräver du av din avkomma att göra rätt för sig och betala för sitt husrum, sin mat, sina kläder, hygienartiklar, el, vatten, värme avlopp och så vidare. Även om ungen inte betalar fullt så är det lätt att se att det inte blir mycket till veckopeng kvar.  Vore det inte enklare dessutom att inte ge pojken eller flickan pengarna utan att först dra av kostnaderna och sedan dela ut det som blir kvar?

Om man applicerar detta exempel på myndigheter och dess budget så blir i alla fall jag oerhört förvånad att det går till så, fast ännu lite värre. Staten ger myndigheten en budget och får sedan från denna budget betala för skatter, hyror, försäkringar och en hiskelig massa mer. Dessa pengar går alltså tillbaka till staten men skillnaden är att det finns en hel mängd människor anställda för att administrera. Så det som sker är helt enkel att pengarna snurrar runt mellan myndigheten och staten och därvid läcker pengar. Så länge alla summor är konstanta så går det ändå någonstans att budgetera för det man ändå  är ålagd av regering att lösa men så är det ju inte alltid. Skatter höjs, regler ändras och slutligen så är det så att statliga regler leder till att statliga myndigheter inte kan lösa de uppgifter de är ålagda eller löser dem betydligt sämre. En slutsats man borde ha dragit för länge sedan är att man inte bör åka karusell med mynt i fickorna.

Att helt enkelt göra undantag för myndigheterna borde vara enkelt och borde inte heller betyda mer än att myndigheterna kan koncentrera sig på att lösa sina respektive uppgifter.

Ponera att polisen hamnar i kläm när det gäller nya regler på hundar och gör bedömningen att skjuta ett antal polishundar och detta kom till allmänhetens kännedom skulle det bli ett ramaskri. Nu är mig veterligen inga hundar drabbade men företeelsen är densamma i alla myndigheter; effektiviteten minskar rejält för att pappa staten vill ha tillbaks veckopengen.Vuxenmobbing


Marcei Zarembas artikelserie är, i vanlig ordning, mycket läsvärd. Frågan som alltid kvarstår är, vad vi gör åt det. Också detta är en del av Sverige.”De skrattade bara.” Så berövades Safet sitt människovärde


”Värst för dig själv” – Vår heder har inget pris


”Säg inget vänligt till mig”


Fritt fram i Sverige. Men brottsligt i Frankrike


”De skiter i vilket” – Så sviker vi de mobbade


Tyvärr väljer allt för många att blunda för det som verkligen är dåligt i Sverige. De som valt att göra något koncentrerar sig ofta på att förbättra saker som kanske inte är så illa ändå. Inget ont mot dem men någonstans tror jag att det är en del av en strategi att blunda inför fakta. Eller ett symptom på en skyddad värld. Eller både och.
RSS 2.0