FN får tummen ur

FN:s säkerhetsråd har lyckats enats om något! Bara det tycker jag är anmärkningsvärt, i synnerhet då FN:s säkerhetsråd mycket sällan lyckas ena om någonting. När man bestämde sig för att intervenera mot Nordkorea, som sedermera blev det som kallas Koreakriget, användes FN som det skulle. Kina företräddes av Taiwan och Sovjet hade i protest mot detta trätt ur och så kunde resolutionen om intervention antas.

Kina är en bromskloss när det gäller Afrika och jag anser att de, som emotsatts till oss, inte är drabbade av kolonialtidens hemska  arvskuld och utnyttjar detta maximalt genom en expansiv neokolonialism. Vilket innebär att vi inte får till något beslut i FN:s säkerhetsråd om Somalia eller Darfur. Kina har intressen där och är of0ta uppenbarligen del av problemet och inte av lösningen.

Hur som haver, så har ett beslut glädjande nog tagits. I förlängningen innebär detta att trupp kan komma att sättas in. Jag hoppas att man innan dess sätter sig ner och tar den tiden det att det faktiskt inse att det inte handlar om stråtrövare utan om en i alla fall semifungerande försvarsmakt med både stridsvagnar och flyg. Förmodligen hoppas man i nuläget kunna lösa situationen genom höghöjd- lågriskbombningar som skall leda till att Libyens befolkning själva kan ta makten. Att med marktrupp gå in kommer, även om det går bra, binda upp trupp under många år framöver.  Detta innan man dragit sig ur Kosovo, Afghanistan och Irak.

Obama är nog inte intresserad att skeppa över  soldater till Libyska öknen men lägger nog en hangarfartygsgrupp utanför för att övervaka flygförbudszonen. Storbritannien har nog med förluster i Afghanistan och Tyskland likaså, samtidigt som man lade ned sin röst i säkerhetsrådet.

Så vem ställer trupp? Norge har överraskande sagt sig beredd att ställa upp utan att specificera med vad. Annars då? Frankrike är de som gnällt högst (förmodligen för att de i början stödde Ghadaffi) och borde backa upp sina pompösa tal om intervention med vapenmakt. EU då? Det finns militära resurser som EU i alla fall indirekt har till förfogande men den nation som äger förbandet har veto-rätt och de är hur som helst för små, förbanden.

Slutsatsen är den samma som vanligt; FN har ingen egentlig makt utan behöver militära aktörer för att agera. Oftast NATO.

Kul ändå att FN lyckats rösta igenom en resolution om militärt ingripande i ett suveränt land. Vi får se hur det utvecklas.


Kommentarer
Postat av: Christian

Jag hoppas att Sverige kommer bidra med sitt strå till stacken. Vi bör minst ställa ett förband med JAS39 Gripen till FN:s och NATO:s förfogande.

2011-03-18 @ 09:19:28
Postat av: Lindberg

Ja, det tycker jag med, samtidigt som man kanske borde börja ta höjd för lite redundans. Var inte tanken att man skulle kunna sända trupp i två riktningar och ha 2000 man ute över tiden?

2011-03-18 @ 09:36:25
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/
Postat av: Christian

Jo, fast 300 av dem skulle vara insatta nationellt (incidentberedskap o.d.) om jag inte minns skrivningen fel. Man har dock hela tiden skjutit på datumet för när vi ska kunna uppfylla det. Tror 2014 gäller nu.

2011-03-18 @ 10:44:58
Postat av: Lindberg

Fortfarande 1700 som ska vara ute över tiden.

2011-03-18 @ 14:23:12
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0