Språklig utveckling symtomatiskt för tidsandan?

Det är i alla fall vad jag tror. Tidsandan i detta fall, är att folk gör sitt yttersta att förekomma att någon blir kränkt eller stött, trots att det aldrig tidigare varit ett problem och trots att vi är människor och såmed förr eller senare kommer att bli kränkta, stötta, indignerade, irriterade, sårade eller förolämpade. Nu i veckan handlade det om en kyrka i Västerbotten, byggd som en lappkåta. Kyrkan heter, eller hette, "Kåtakyrkan". Nu har kyrkorådet i Storuman beslutat att den inte får heta så av ovan nämnda skäl och döpt om den till "Kyrkkåtan".
Jag blir trött när det läggs ner tid på så idiotiska saker av så idiotiska anledningar. I synnerhet när namnet enbart blir roligt om man är en illitterär sopa som inte vet vad en kåta är eller befinner sig någonstans mitt i puberteten då alla ord som ens påminner om sex blir lustiga.

Ursprungsartikeln ur DN
En språkforskare om namnbytet. Också det ur DN


Om ni känner er kränkta å samers vägnar för att jag liknat byggnaden vid en lappkåta tycker jag ni skall skriva ner era tankar på några ark, lägga arken i ett kuvert och slänga det. Alternativt skapa ännu en arg Facebook-grupp.

Facebook och vårt samvete.

Ni kanske har läst om att gruppen ”2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti” bytte namn till ”Svenska nekrofilföreningen” i dagarna. Personligen tycker jag det är hysteriskt kul och tidningarna tar upp det hela som en nyhet (länkar nedan) men de har någonstans missat det väsentliga, nämligen att folk tror de kan göra något gott genom att lägga fem sekunder på att klicka på en ikon. Det finns hur många stödgrupper som helst och någonstans tror jag att det finns en hel del som tror att de gör skillnad genom att gå med i en facebookgrupp och därmed döva sitt samvete. "Jag bryr mig" tycks de tänka genom att någon annan på ett magiskt sätt skall donera pengar genom att gå med i en grupp. Det är inte så enkelt. Vill man donera pengar, tycker jag att man ska göra det. Att någon annan skall donera pengar för att jag gått med i en grupp på facebook anser jag vara högst suspekt. Vem skulle det vara? Vilken människa skapar en grupp och donerar sedan? Som allt annat anser jag det vara viktigt att tänka ett steg längre och i synnerhet att ställa en enkel fråga till sig själv. Frågan lyder: "är det rimligt?".

Någonstans bör man inse att man faktsikt måste anstränga sig för att hjälpa.

Länkar: Ab, SvdFör övrigt är jag livrädd för hur lite debatt Sveriges avsaknad av en hållbar säkerhetspolitik skapar.

Knatten om vargjakt


Surrogates

Kollade på denna film nyss och även om det inte är en jättebra film så är den ett intressant tankeexperiment. Detta blir inget filmreferat men kortfattat går filmen ut på att alla människor har en surrogatrobot genom vilken folk lever sina liv utan att gå ut ur lägenheten. Någonstans tror jag att det kommer finnas fler och fler människor som kommer att sköta sina liv genom nätet.  Nu är jag inte direkt teknikfientlig och dessutom något lat vilket ledde till att jag redan för tio år sedan retade mig på att jag inte kunde beställa hem mjölk från butiken på andra sidan gatan. Och tänk vad säkert det blir när man slipper gå ut i vida världen!

Problemet är att säkerhet kommer till ett högt pris när det innebär att man måste sluta leva. Dessutom så måste man betänka att de flesta olyckor sker i hemmet. Igen, det är en oerhörd stor skillnad mellan den osäkerhet man känner och faktisk fara. Det verkar som om summan av de saker vi kan vara rädda för samtidigt är konstant, vilket innebär att vi i dagens samhälle gör oerhört mycket för att skydda oss emot saker som bara för några år sedan aldrig var några problem. De senaste 30 år sedan har vi gjort västvärlden till en oerhört säker plats; bilbälten och säkrare bilar, säkrar sjukvård och hem. flyg. Bättre sjukvård och renare hem. Fler gator är upplysta och folk blir allt äldre. Är vi lyckligare idag? Känner vi oss säkrare nu än vad folk gjorde för 30 år sedan? Jag tror inte det.  Om det inte är så, är det då vettigt att lägga vår kraft på att hela tiden öka just säkerheten? I synnerhet då vi rör oss allt mindre, har allergier som aldrig förr för att våra hem är för rena, överlever bilolyckor men klarar oss som kollin, lever längre men kommer ändå inte ha pension till drägligt levene och de sista fem åren med taskigt minne och vuxenblöjor är numer kanske tio år. Är det värt det?

Vi kommer nog alltid oroa oss,menom vi skulle ta och fundera över om det är befogat? Var förvissade om att alla dör förr eller senare och finn tröst i tanken att ingen kommer undan i det långa loppet.

EDIT- Så här stod det i min text: "Det verkar som om summan av den farkommer att blir ett de största problemet i framtiden att  vi kan hantera är relativt lika vilket innebär att vi i dagens samhälle gör oerhört mycket för att skydda oss emot saker som bara för några år sedan aldrig var några problem."
Varför reagerade ni inte? Varför var det ingen som skrev ett ilsket mail och upplyste mig om att jag är en illiterär sopa? Varför har inte min kära fru upplyst mig om att jag skriver idiotiska meningar utan nening? Skärp er! Tnr 122322


Achtung!

Om vi inte ens kan upprätthålla illusionen av säkerhet, vad har vi då kvar?

Skoj, skoj.
Men tänk om något händer, tänker ni. Jo, då tillkommer regler som ska begränsa möjligheten till episka misslyckanden. Misslyckanden som i grunden beror på att vi är människor. Men, om inte säkerhetspersonalen tar sitt jobb på allvar, varför måste vi då stå i kö så länge? Det är just det jag också skulle vilja veta. Jag har en del av ett svar; för att annars skulle någon idiot ringa till kvällspressen och gnälla om just den detaljen och den politiker som bestämde sig för att lätta på säkerheten blir inte omvald. Enkelt, eller hur?

Mer porr

I Dagens nätupplaga av DN finner vi en spännande artikel. Nakenskanning kan bryta mot barnporrlag. Mycket roligt. För att citera min kära fru: "Ja, det är ju fan så mycket bättre att de blir tafsade på av säkerhetskontrollanter".
Nåväl. Ett förslag till dem som känner sig kränkta av att bli scannade är att ni tar bussen.
Eller helt enkelt skiter i att bli kränkta/förödmjukade/förolämpade/indignerade eller motsvarande. Det är faktiskt inte så att man tar någon egentlig skada av det.


EDIT- I artikeln kan man läsa följande:
"Varningen utfärdas av Terri Dowty från organisationen Action for Rights of Children som säger att skanningen bryter mot den brittiska barnskyddslagstiftningen från 1978, som slår fast att det är otillåtet att skapa en oanständig bild eller en avbild av ett barn."
SLUTA LAGSTIFTA OM SUBJEKTIVA SAKER! Det funkar inte så länge inte alla människor har i princip samma uppfattning. Kan jag anmäla en fjortis för att denne har kränkt mig bara för att han går med byxorna kring benen? Hipphopp-lyssnande små kräk är vad de är men jag borde fan inte få anmäla dem. Tnr. 051942


Naken på flygplatsen

Nu hör jag till dem som anser integritet är överskattat och närmast löjligt i normala sammanhang men när det gäller den så kallade nakenskanningen på flygplatser är det störtlöjligt. Jag måste dock säga att jag är oerhört tveksam till ökad säkerhet på flygplataser då jag generellt anser att det inte leder till särskilt mycket högre säkerhet utan snarast att man upprätthåller en illusion av säkerhet. Det skall till oerhört många flygplanssprängningar till innan man ens är i närheten av att komma upp i de siffror döda som den vägburna trafiken, spritrelaterade skador eller olika sjukdomar genererar varje år. Det går alltså relativt snabbt att konstatera att rädslan för flygplanskapningar, rent statistiskt sett, är överdriven. Det finns dock en kvarstående risk med att leva, vilket icke skall förglömmas; Livet leder med 100% säkerhet till döden. Surt är det självfallet att någon tar och kapar ett flygplan och sedan störtar detta in i bebyggelse. Frågan är dock om man inte styr de som nu vill spränga folk i luften att söka sig till enklare mål. Tunnelbanor, bussar, inköpscenter, med mera. För där upprätthålls inte ens illusionen av säkerhet på konstgjord väg, då de flesta på dessa ställen känner sig relativt trygga. Än så länge. Vad blir motårgärderna efter att något sådant hänt? Metalldetektorer i alla offentliga byggnader? Vissa länder är redan där och det kommer inte bli färre regler och manicker för att ”upprätthålla säkerheten”, snarare fler och fler.

I denna anda så anser jag inte att vi ska ta och stegra villkoren för vår frihet genom små steg utan ta i rejält och skjuta in ett litet chip i alla svenskar , så att vi enklare kan ha kontroll. Det finns redan utvecklat för djur och i Sydamerika använder folk sådana på sina barn, med mera, då det finns en överhängande risk för kidnapning. Mig stör det inte det minsta och tänk vad säkert det blir!

I övrigt så tycker jag det lite smådumt att hävda att man ligger bakom en attack som ledde till att gärningsmannen eldade upp sina kalsonger. ”Tränad, utbildad och instruerad av Al- Qaida”. Det gick väl sådär…

Avslutningsvis en porrbild:

Rena snusket…

Mer läsning: Ab

Till yttermera visso vill jag än en gång uttrycka mitt förakt för kvällstidningarnas rubriksättare. "Nakenskannad"? 


Ett ärligt misstag...

Finn ett fel:Jag hoppades det fanns någon språkkunnig som kontrollerar men så verkar inte vara fallet. Vem vet. Expressen har väl gjort en undersökning och kommit fram till att lika många skulle köpa tidningen även med usel (ännu uslare) svenska.
Nåväl. Jag hoppas i alla fall att Elin får skatta för milliarderna här. Och att hon kan sälja några beudrare på E-bay ifall de inte skulle passa

God fortsättning!


Nyårsspecial


RSS 2.0