Maktvakuum

Faktum är att ett imperiums livslängd är begränsad. Någon gång börjar de utvecklas, når sin pik och förfaller därefter. Bland annat kan detta ses på Kina, Grekland, Egypten, Rom, Osmanska riket, Japan, Storbritannien och Sovjetunionen. Orsakerna för dessa stormakters förfall har varierat oerhört, liksom dess livslängd. Det faller sig alltså naturligt att anta att även USA förr eller senare kommer att förlora sin maktposition.  Det samma kan eventuellt sägas om Europa någon gång framöver men i nuläget är Europa ingen maktfaktor att räkna med, makten är alldeles för decentraliserad och för många viljor styr åt olika håll. Betraktar man EU:s agerande under Georgienkrisen förefaller detta uppenbart. Den stora frågan är dock vad som sker efter att USA förlorat sin position. Ett maktvakuum kommer alltid på olika sätt att fyllas, antingen delas den upp av flera olika aktörer eller så träder en eller kanske två storspelare in på scenen. De tre nu existerande staterna som skulle kunna ta den platsen är enligt mig Kina, Indien och till viss mån Ryssland.

Kina är nog den stat som överlägset snabbast kan agera, då de inte begränsas av folkets vilja och har störst muskler. De kan redan nu som USA:s största fordringsägare kan ställa krav, och utökar sin maktsfär oerhört, framför allt i Afrika. Som ständig medlem i FN:s säkerhetsråd kan de dessutom effektivt förhindra att deras åtagande störs. Än en gång kan detta ses i Afrika, i synnerhet Sudan.

Indien har, liksom Kina, en oerhört stor befolkning men än betydligt mer välutbildad. Dessutom är Indien en militär stormakt med kärnvapenkapacitet.  Tekniskt, ekonomiskt och militärt är Indien den dominerande aktören i området. Det som ligger Indien "till last" är att de inte verkar ha några stormaktsambitioner.

Ryssland har de senare åren visat tydliga tendenser att återigen ta den plats i världen Sovjetunionens hade. Demokratiprocessen har snarast varit negativ och det har satsats mycket på att modernisera den ryska försvarsmakten.  I nuläget lider Ryssland oerhört under finanskrisen och de resurser som finns utnyttjas bara delvis. Ryssland har definitivt stormaktsambitioner och allt landet företar sig utanför dess gränser är utrikespolitik, från energileveranser över schlagerfestivalen till fotbolls-VM.

Hur det går återstår att se men det tåls att tänka på att den nuvarande världsordningen med stor sannolikhet är förgänglig. Själv tror jag att det andra Kina, Taiwan, ligger mycket pyrt till om USA skulle kollapsa.


Kommentarer
Postat av: Ken

"Tekniskt, ekonomiskt och militärt är Indien den dominerande aktören i området."



Jaså? Indien BNP var 2007 ca 3 bilj dollar ($2562 per capita), Kinas 7 bilj dollar ($5943 per capita). Kinas årliga militärbudget uppskattas till 55 miljader dollar och Indiens till ungefär 20 miljader dollar. Och Kina har kärnvapenkapacitet.

2009-03-28 @ 00:20:08
Postat av: Lindberg

Helt rätt. Jag jämförde dock inte Indien med Kina, vilket jag kanske borde gjort med tanke på att de gränsar till varandra. Det beror dock på hur man definerar område. Att inte räkna med länder bortom Himalaya anser jag i kontexten vara vettigt med tanke på kultur, religion, mm. Att Kina har kärnvapen ansåg jag inte nödvändigt att nämna. Avslutningsvis är jag nöjd om du inte har ytterligare att anmärka på då inlägget behandlade vem som eventuellt tar över USA:s roll i framtiden. Tackar dock ödmjukast för faktagranskningen.

2009-03-28 @ 00:41:03
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0