Med en energidryck i handen, ståendes på gränsen till knarkträsket

Nu har Seven Eleven och Pressbyrån alltså beslutat sig för att införa en åldersgräns på energidrycker.

Det hela ska syfta till att inte de unga skall ”drabbas av ett beroende”. Nu tror jag inte att man drabbas av ett beroende utan ett beroende får man jobba sig till på ett eller annat sätt men det är inte pudelns kärna i denna mångfacetterade fråga. Lika lite som man kan skydda ihjäl en fiende kan man skydda ett barn genom livet. Det kan inte vara meningen heller att man ska göra det. Enligt mitt (barnlösa) liv går föräldraskapet ut på att förbereda ungen på livet, att ge den de verktyg denne behöver för att klara sig. Detta innefattar att saker och ting får gå på röven ibland. Föräldrar är en del av en hel hop av läromästare; Mamma, Pappa, Smärta, Rädsla, Lathet, Lärare, med flera. Ett förbud kommer att utgöra en lockelse för många. Personligen lär jag mig hellre av andras misstag än mina egna men det har definitivt inte alltid varit så och, let´s face it, tonåringar i gemen är inte särledes smarta. Det som står i vägen för att de skulle kunna agera på ett någotsånär moget sätt är nog ofta tron på sin egen förträfflighet. Enligt min ringa erfarenhet blir den tron större och större ju mer barnet har levt i en skyddad värld.

Ett förbud kan mycket väl vara vettigt men vill man göra något åt ungdomars hälsa borde snarare läsk, godis, glass, kakor och allt annat som innehåller bland annat salt eller socker förbjudas. Det är nämligen beroendeframkallande . Sockret i synnerhet leder dessutom till fler dödsfall än alla energidrycker i världen gör. Det är dock inte intressant eftersom det inte är ett mediadugligt ämne. Om ni inte riktigt tror på detta kan ni ju snabbt ta och googla fram siffrorna på topp-tio-listan av vad vi dör av och jämföra den med topp-tio-listan vad det läggs pengar på att förhindra och sedan fundera på varför inte dessa stämmer överens.

Generellt när man förbjuder något så bör detta inte göras bara för att man känner att en sak är dålig. Det måste undersökas vilka fördelar som står att vinna gentemot nackdelarna. Dessutom måste förbuden ses över med jämna mellanrum och se om de haft avsedd effekt eller om tiden gjort förbudet förlegat. Mig veterligen sker inte detta idag vilket leder till att vi idag har många fler regler idag än för tio år sedan och om ytterligare tio år ännu fler. Problemet med regler är att de snabbt ersätter det sunda förnuftet. Man slutar helt enkelt att tänka efter, för allt är reglerat.

Åldersgräns på energidrycker är numera införd på Pressbyrån och Seven Eleven. Hur bra fungerar åldersgränsen för inköp av sprit och cigaretter idag? Och då är det inte bara två små butikskedjor som infört förbudet; det är en del av Svea Rikes Lag.

Mer läsning: Förbudet (DN, Svd), Unga och rökning (AF, SR), Unga och supandet (Svd, Systembolaget)

EDIT - Förbud är lösningen på allt - Aftonblaskan. En relativ illa vald liknelse, kan jag dessutom tycka. Tnr151359


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0