Döden och vanliga människor

Vanliga människor dör på ett vanligt sätt, insjuknar och dör så småningom eller råkar ut för en olycka och går hädan ospektakulärt.  Om en man eller kvinna från pöbeln, från leden av vanliga människor ändå skulle dö på ett ytterst ovanligt och våldsamt sätt, så höjs denne vanligtvis till att nog ha varit speciell ändå. Vi definierar kändisskap inte bara genom prestationer i livet utan också i döden, vilket får sitt uttryck i det bisarra att en ovanlig människa inte kan dö på ett ”normalt” sätt. Folk i gemen vägrar inse att en viktig människa kan dö på ett plumpt sätt. Däri ligger nog en stor del av förklaringen till att olika dödsfall genom historien, trots att det bevisligen inte ligger något bakom, ofta leder till konspirationsteorier. Sådana tycker jag är intressanta och underhållande men de bör tas med en skeppa salt. Några dödsfall som omgivits av vansinniga teorier och grubblerier de sista 300 åren är Karl XII död vid Fredrikshald, Elvis på toa, Palme på Drottninggatan, Buddy Holly, Richie Vallens och J.P. Richardson i ett flygplan, Marilyn Monroe, sedermera hennes påstådda älskare John Fitzgerald Kennedy, Dag Hammarskjöld och många fler. Gemensamt har de att de varit kända och därför på något sätt upplevts som immuna mot vanliga olyckor och dödsfall.

Orsaken jag idag tar upp detta är olyckan som kostat den polska presidenten, arméchefen, centralbankschefen samt ett stort antal dignitärer livet. Även om det visar sig att olyckan inte berodde på sabotage är jag övertygad om att spekulationerna kommer i närtid. Vidare tror jag att den ryska säkerhetstjänsten kommer vara den första att beskyllas.

En slutsats kan man i alla fall dra när det gäller denna olycka; hur miljömedveten man än är det aldrig en bra idé att samla ett lands högsta chefer i ett transportmedel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0