Kyrkan förtydligar

I den senaste tidens kritik riktad mot den katolska kyrkan på grund av dess företrädares övergrepp mot barn har många yttrat sig och en stor del verkar eniga om att ett av problemen är kyrkans löfte om celibat. Detta har fått en Kardinal, som i DN fått beteckningen ”vicepåve”, att dementera just detta och i stället komma med en ny förklaring; nämligen genom att påvisa en koppling mellan homosexualitet och pedofili. Detta är lite besynnerligt på en hel del sätt, främst för att problemet inte blir mindre på grund av detta utan kvarstår i samma utsträckning.

Om ett barn blir utsatt för en prästs övergrepp borde det vara ett lika stort problem om gärningsmannen är homosexuell, heterosexuell, gillar att tafsa på grisar i läderbälten eller tänder lite extra på norrländska vissångare med thailändskt ursprung. Barnen har likförbannat farit illa.
Spelar det någon större roll var problemet grundar sig i? Det kan förvisso förvärra den allmänna bilden av kyrkan, då de präster som begår övergrepp rimligtvis inte bara svikit sina medmänniskor utan även Gud. Det sistnämnda är dock inte upp till människan att döma utan enbart att fördöma.

Det ligger i och för sig i samhällsandan att offerförklara gärningsmän till höger och vänster genom att ange orsaken till deras brott med en dålig uppfostran, knarkberoende med mera men sett ur detta perspektiv är det bara löjligt. Det går faktiskt att hjälpa själen om köttet är vekt genom att reducera det. Kastration alltså.

Kardinalen hade lika gärna hade kunnat skylla på djävulen, även om många kanske redan menar att han gör det.

Det är för övrigt svårt att bli förvånad över att något sådant har hänt efter hundratals år av förtryck, tortyr, rättsövergrepp, maktmissbruk, krig och avrättningar. Det som är förbryllande är just över att folk blir överraskade.


Kommentarer
Postat av: Sandra af Munkakvarn

Tror problemet för deras del är djupare än celibatet. Hade det bara varit sexuell frustration som var problemet så hade de ju kunnat ha lite smygsex med någon frivillig tjej. De kunde även ha valt att jucka lite på varandra. I värsta fall kunde de ju välja att våldta en tjej. Men icke, de valde att förgripa sig på barn. Att pilla på småpojkar är ett genomgripande tema.Jag tror snarare att pedofili är en följdsjukdom till katolicism.

2010-04-13 @ 23:53:06
URL: http://munkakvarn.blogg.se/
Postat av: Lindberg

En udda betraktelse, som du gärna får förtydliga. Jag tror snarare att det är just unga pojkar som oftast finns tillgängliga. Kvinnliga präster finns inte och små flickor blir skickade till kloster, där män är undantaget. Utöver detta finns det även kvinnor som anmält att de blivit utsatta. I alla slutna sällskap skilljer sig normbildningen efter hand från det övriga samhället. Den katolska kyrkan har varit ett relativt slutet sällskap i evigheter.

2010-04-14 @ 00:45:49
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0