Religionens moraliserande

Emot vad som ibland framförs högt och lågt anser jag inte att en människa behöver vara omoralisk utan religion. Samtidigt finns det inget som tyder på att man har det bättre ställt med moralen om man är troende. Snarare tror jag att moral är baserat på sunt förnuft och erfarenheter som gör att det är lättare att leva i förhållanden med andra människor, det vill säga civilisation. Dessa regler har också annamats av olika religioner vilkas representanter ofta får det att låta som om religion och en hög moral är två sidor av samma mynt.
Denna tabell fann jag på bloggen "Vem i helvete...?!" och beslöt mig omgående för att, omoraliskt nog, knycka den.Klicka på bilden för att förstora densamma.

Kommentarer
Postat av: Sandar af Munkakvarn

Jag upplever det snarare tvärt om. Religiösa har ofta en väldigt otrevlig syn på andra människor och på samhället omkring sig.

2010-02-27 @ 11:11:59
URL: http://munkakvarn.blogg.se/
Postat av: Lindberg

Hur menar du? En otrevlig syn på andra behöver inte tyda på dålig moral. Det beror ju på vad man gör. Jag har säkert i mångas ögon en kass syn på samhället i stort utan att vara religiös.

2010-02-27 @ 15:04:46
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/
Postat av: Sandra af Munkakvarn

Jag tycker att etik och moral hänger ihop. Det man tänker speglas ofta i handlingar. Dålig etik = dålig moral. Inte alltid, men ofta.

2010-03-04 @ 09:31:19
URL: http://munkakvarn.blogg.se/
Postat av: Lindberg

Visst är det så

2010-03-05 @ 11:18:17
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0