Media vs demokrati

Ofta sägs det att "fri media" är ett viktigt inslag i en demokrati. De som främst hävdar detta är självfallet media. De har en förvisso en poäng i det men samtidigt är media också ett hot mot demokratin. Jag har kort varit inne på ämnet tidigare men tänkte förtydliga lite vad jag menar. Vår tro, vår uppfattning, är att media rapporterar om händelser, liksom ett fönster visar vad som sker utanför. Utöver detta får vi reda på vad som skedde innan händelsen och idel spekulationer om vad som ledde till att det blev som det blev. Ogärna vill vi att media skall vara orsaken till händelser men så är det. Ofta. Kortfattat går det till på följande sätt: Media rapporterar om ett hot, som i sig inte är ett egentligt hot. Folk uppfattar det som hot och läser i tidningen vad myndigheter gör för att rädda dem från det inbillade hotet. Har dessa inte gjort något (eller för lite) i medias tycke, rapporteras detta "faktum" kritiskt. Fortfarande är hotet inte reellt. Politiker och myndighetschefer tvingas då agera för att minska effekterna av detta påstådda hot. Politikerna är folkvalda, folket har valt sina företrädare, men summan av det hela blir att media ser till att politiker agerar, även om det inte behöver ligga i folks intresse. Vägrar politikerna, blir de inte omvalda, då de svartmålas.

"Nej men så är det ju inte", tycker ni. "Jo, så är det ", säger jag och pekar på vad som sker nu.

Svininfluensan. Till följd av denna influensa har sex länder, däribland Ryssland och Kina, slutat importera levande grisar och delvis också griskött från Mexiko och USA. Egypten har beslutat sig att dräpa en hel massa bacondjur för att förhindra panik. Kraftiga åtgärder, alltså. Men vad har svin med svininfluensan att göra? Svaret är: Ingenting. Virus är mycket snabba att förändra sin genuppsättning för att fungera bäst.  Just denna variant som härjar i Mexiko just nu ett vanligt influensavirus, ett mänskligt sådant och mycket likt det som varje vinter härjar runt om i världen. Det speciella med just detta, en ny variant av A/H1N1, är att denna innehåller genetiskt material från ett influensavirus som stammar från människor, fåglar och grisar.

Människoinfluensan - Låter inte bra, är för långt

Fågelinfluensan - Har vi redan använt, vi behöver något nytt

Svininfluensan - Där har vi det!

Just nu kallar forskare det hela för novel flu, den nya influensan. Svininfluensa har inget med svin att göra, ingen har blivit smittad av svin och man kan inte få den om man äter gris.

Media hittar på ett ord som passar bra på löpsedlarna och politikerna reagerar. Utan anledning.

Quod erat demonstrandum



"Frisk som en häst", sade doktorn.

Mera läsning: Die Zeit


Kommentarer
Postat av: Sandra

Ja eftersom media väljer vad vi ska få veta och inte samtidigt som de är vinstdrivande så gör det att vi aldrig kommer få reda på den riktiga sanningen om någonting. Allting kommer alltid att vara vinklat efter deras tycke.

2009-04-30 @ 22:09:34
URL: http://munkakvarn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0