Kommunikation mellan länder och folk

Tänk vad enkelt vissa nationer har det. Vad jag tänker på är främst de som inte behöver bekymra sig om sådana petitesser som realitet. Man hävdar helt enkelt att det ligger till på ett visst sätt och ändrar inte en tum på sin historia, hur osannolik den än må vara och hur mycket än fakta talar emot detta. Exempel på sådana saker har främst kommit från gamla sovjetstater samt Ryssland, Nordkorea och Burma. Jag blir varje gång slagen av häpnad hur officiella uttalanden så uppenbart är påhittade utan att någon verkar reagera nämnbart. När det gäller väststater i allmänhet är mörkläggningar oftast något mer genomtänkta och uppbackade med fakta som kanske är äkta. Sådant har Kina, Burma med flera inga som helst behov att fabricera. De hävdar helt enkelt att det de säger stämmer och försöker inte ens övertyga tvivlare. Om vissa tvivlare ändå inte ger sig så tar de till världens äldsta knep och hävdar att tvivlaren enbart tvivlar för att denne är rasist, antisemit, hatar ryssar, kineser eller vad det nu må vara. Lätt som plätten är man onåbar och kan lugnt luta sig tillbaka och se hur tvivlarna lägger all energi för att övertyga om att de inte alls hatar landet, folkslaget eller religionen. Mycket spännande det där med politik.
När jag var yngre utgick jag ifrån att fakta var fakta, oberoende av vem jag var och vad jag trodde på. Så är det inte. Realitet är subjektiv.

Tyvärr leder vår rädsla för att bli beskylld att vara en dålig människa (kvinnohatare, homofober, rasister, kommunister och så vidare) också till att det kan vara mycket svårt att på ett konstruktivt sätt kritisera enskilda personer.  Slutklämmen är väl att det är alldeles för enkelt att kränka någon och därmed har man fel oberoende av fakta. Och om nationer är inblandade i sådant är det bara absurt.


Kommentarer
Postat av: Sandra

Ja, det är sjukt omoget men en ack så effektiv metod för att göra tänkande och kritiseranade människor till åsnor. Fast man vinner å andra sidan ingen respekt på det heller. Den nation eller den person som anklagar någon för att vara kommunist, rasist osv när den lägger fram sina argument har ju skämt ut sig kapitalt. Ingen tar en sådan pajas på allvar. Det gör dem dock inte mindre irriterande för det.

2009-08-25 @ 00:07:29
URL: http://munkakvarn.blogg.se/
Postat av: Lindberg

Visst är det så. Så länge du kan hävda dig med våld är inte respekt det viktigaste. Jag har vid flertalet gånger tagit upp det men det tåls att säga igen. Den moraliska segraren är alltid tvåa om det inte går att backa upp sin moraliskt överlägsna ståndpunkt med rent och skärt våld. Eller: ett vasst argument biter föga mot trubbigt våld.

2009-08-25 @ 19:34:12
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0