Miljöfrågan i Östersjön

Det var ett tag sedan som gasledningen genom Östersjön klubbades igenom, då miljöpåverkan inte sades vara så stor. På vänsterkanten protesterades det lite grand för att snart tystna. Det har visst blivit ont om ål där med, av någon anledning. Annat var det 1660, då det var rikligt med fet ål. Orsaken var att den svenska och holländska flottan ansträngde sig till det yttersta att ta död på varandra. Båda lyckades hyffsat väl med det och såmed kunde ålbeståndet i de näringsrika vattnen växa ordentligt.
Vad jag försöker beskriva är den positiva effekt en säkerhetspolitisk misstag kan ge. Emedan Karl X nödvändigtvis skulle ge sig på dansken bara något år efter freden i Roskilde och därmed av misstag gynnade ålarna har dagens beslutsfattare helt struntat i det säkerhetspolitiska och enbart sett på miljöpåverkan när det gäller frågan om North Streams gasledning.

Att tillåta denna ledning är ett beslut jag tror kommer att ge konsekvenser inom en inte alltför fjärran tid.

Efter kalla krigets slut har vi i Sverige haft ett paradigmskifte i vår säkerhetspolitik; ett skifte som innebär att vi på något sätt utgår ifrån att den eviga freden numer brutit ut. Trots detta fanns det till och med försvarsbeslutet 2004 en tanke om att återta förlorad förmåga ifall ryssen började rassla med sabeln igen. De tydligaste tecknen att så skedde, och detta har jag helt okritiskt samt utan att rodna det minsta stulit från Wisemen´s utmärkta blogg var då:
En negativ demokratisk utveckling i Ryssland (1)
Återtagning av landstigningsförmåga i Östersjön (2)
Återtagen förmåga att genomföra storskaliga luftlandsättningar (3)
Ökad närvaro globalt (4)

Dessa fyra punkter har blivit sanning idag, utan att detta ens debatterats offentligt. Säkerhetspolitik i Sverige verkar handla mest om helikoptrar i Afghanistan, vilket i sig är viktigt men helt ställs i skuggan av att Sverige inte kan försvaras samt att de säkerhetsgarantier vi så storsint lämnat till våra grannländer inte är värda det papper de är nedskrivna på.

Att frågan om gasledningen behandlades som en ren miljöfråga anser jag vara ett symptomatiskt för inställningen i Sverige idag. Säkerhetspolitik är på något sätt inte längre rumsren utan förs hårdnackat av ett fåtal som över tiden beskylls för att sprida rysskräck. Det gigantiska land öster om oss söker upprätta forna dagars glans. Att våld kan ingå i den planen har både hävdats och visats.

Sveriges säkerhetspolitiska läge har förändrats avsevärt de senaste tio åren. Så ock vår förmåga till försvar; till det sämre.

Ålen som fångades åren efter slaget åts för övrigt inte.


EDIT- Jag börjar bli trött och har inte orkat söka stavfel. Hittar ni några, får ni behålla dem. Utöver det tänkte jag lägga in en bild av landstignings/helikopterhangarfartyget "Mistral" som ryssarna planerar köpa av Frankrike. Fartyget var dock så fult att jag valde en bild med robotkryssaren "Peter den store". Kirov-klass, tror jag. Tnr 052226


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0