Alla tings förgänglighet och moralisk överlägsenhet.

Betraktar man historien så är det oerhört konstigt att människor som levde förr inte insåg hur fel de hade om det mesta. Vi som lever nu har ju koll på allt och fördömer gärna forna människors beteende. Därvid spelar det föga roll om vi betraktar erövringen av den amerikanska västern, eller koloniseringen av Afrika. Människans lika värde betraktas idag, i vårt land, som självklart och från den utgångspunkten ser vi ner på alla som inte har samma uppfattning.  Återigen, beaktat hur forna tiders människor såg ner på dem som levde ännu tidigare faller det sig naturligt att göra så. Man kan skönja ett cykliskt moralbeteende som yttrar sig framför allt genom att nedvärderar tidigare levande människor. Dessa var ju barbarer.  Cykliskt, därför att hög moral oftast sammanfaller med välstånd. Utan välstånd har människan inte råd med hög moral utan faller tillbaka på sina mest primitiva beteenden - att överleva till varje pris.


För att slutligen avgöra vad som är rätt och fel finns det bara en sak att göra. Vänta och se.


Kommentarer
Postat av: Sandra

Så sant. Samtidigt kan man ju inte låta bli att fördöma folk som man anser är idioter av någon anledning. Antar att det är så vi funkar.

2009-03-02 @ 21:05:13
URL: http://munkakvarn.blogg.se/
Postat av: Anki

Ett tydligt exempel på detta är renässansen, då man efter medeltiden återupptäckte både konst, litteratur och vetenskap från antiken. Begreppet "medeltid" skapades då, eftersom renässansmäniskorna ansåg att inget nytt hade skapats under denna epok.

2009-03-02 @ 21:07:33
Postat av: Mats Bergendahl

Livsåskådning och livsvärldsperspekitv är ju inte konstant utan de förädras hela tiden...

2009-03-02 @ 21:28:08
Postat av: Casse

Nu fattar jag inget som vanligt!!

2009-03-02 @ 22:26:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0