Kontrakt

Sedan statens grundande finns ett oskrivet kontrakt mellan staten som institution och dess invånare. I princip går detta kontrakt ut på att invånarna ställer upp på statens premisser, såsom bland annat värnplikt och skatt. I utbyte får invånaren säkerhet. Säkerhet innefattar många saker men främst bland dessa bör säkerheten för liv och lem nämnas. Det är därför jag anser att hot emot åklagare för att förhindra att ett brottsmål tas upp i rätten bör åtgäldas med medeltida metoder. Ett sådant agerande angriper nämligen inte bara en enstaka människa, i detta fall åklagaren, utan framför allt dennes roll som statens representant, rättsäkerheten och dess grundläggande idé. I Sverige kan vi skatta oss lyckliga, då tron på staten är relativ befäst. Denna tro naggas dock i kanten när vi ser bilder på maskerade män som hoppar på polisbilar. Polisen, och i detta fall dess bilar, utgör en symbol för staten och som sådan kan vi inte tolerera att den angrips. Lyckas statsapperaturen ej upprätthålla åtminstone illusionen av säkerhet är vi på väg emot det kaosartade tillstånd vi hitintills bara sett på nyhetssändningar. Det grundläggande problemet i länder med humanitära kriser, såsom Sierra Leone med flera, är just att människan förlorat tron på staten, närmare bestämt på det kontrakt som binder ihop staten med dess medborgare. Monopolet på våld måste finnas i statsaperaturen. Utan denna grundläggande sanning fungerar inget samfund. Av denna orsak måste agerande som vi idag sett i Malmö bestraffas snabbt och hårt. Det handlar inte om vilsna ungdomar vars problem kan härledas till en ansträngande uppväxt; det handlar om individer som i grunden angriper vår stat. Oberoende av motiv måste detta beteende stävjas.

Med avstamp i det påståendet kan det hävdas (vilket jag gör) att också interaktionen mellan stater i grunden bygger på våld. Man kan ha vilken rättfärdig och moraliskt överlägsen ståndpunkt som helst i en fråga, utan att få gehör. Utan att kunna backa upp denna synpunkt med våld är den blott en synpunkt. Om exempelvis stat "A" invaderar stat "B", så kan stat "C" tycka att det är förkastligt och att det strider emot en uppsjö av internationella bestämmelser. Kan stat "C "dock inte hävda detta med våld eller hot om detsamma så är det alltid upp till stat "A" att ta till sig kritiken eller strunta i den. I realiteten innebär det att Sverige kan tycka vad som helst om invasionen av Irak, Gaza eller Georgien. Så länge vi inte är en säkerhetspolitisk makt att räkna med är det upp till mottagaren av kritiken att värdera denna, att förkasta eller att ta till sig 

Hur gärna vi än tycker att det inte borde vara så i upplysta människors relation så skiljer det mycket lite mellan staters samspel och människors dito. Blir någon rånad, spelar det föga roll om offret är allmänbildat och beläst. Den som håller i kniven bestämmer.



Bild: DN

Kommentarer
Postat av: Mats Bergendahl

Där satt du hammaren på spiken!!!!

2009-03-08 @ 03:27:47
Postat av: Sandra

Jag håller med dig i nästan allt. Kan inte för mitt liv fatta hur man är funtad om man oprovocerat ger sig på en annan människa oavsett om denne är polis eller något annat. Vissa tror visst att bara för att man är polis, åklagare, politiker osv så upphör man att vara en tänkande och kännande varelse. Visst fan blir folk sårade och att få stryk gör ont på dem lika väl som på någon annan.



Däremot kan jag ibland känna att jag inte kan respektera lagen. Vi kan ta tex peddos. Myndigheterna får inte lämna ut dem och var de bor och var de befinner sig. Detta gör att det blir svårare att skydda barnen om någon nu skulle råka bosätta sig granne med en sådan. Och eftersom staten inte kan skydda barnen så anser jag att föräldrarna helt enkelt för göra det själva på valfritt sätt.

Det är ett moment 22, men tyvärr så är det.



Det är samma princip som i fallet Rödeby. Myndigheterna klarade inte av att hålla sin del av avtalet mellan stat och person och det slutade med att en grabb dödades. Det är uteslutande polisens fel att det hände. Om inte staten kan skydda medborgarna så får medborgarna göra det själva.

2009-03-08 @ 11:35:02
URL: http://munkavkarn.blogg.se/
Postat av: Lindberg

Gör du det kommer du också att bli bestraffad för det. Du har då tagit lagen i egna händer och därmed förbrutit dig mot staten.

Sedan har jag delvis full förståelse för det. Som jag skrev, om medborgarna i ett land förlorar tron på statens förmåga att hålla dem säkra, känner de sig nödgade att själva överta det arbete, varpå kaos, anarki och slutligen statens undergång följer. (I stor skala självfallet. Om huvuddelen av medborgarna tror på konceptet, fungerar det.)

2009-03-08 @ 11:53:01
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jo det är ju det jag menar. När deras beskydd inte räcker tills så kommer folk ta saker i egna händer och då får vi massa folk i fängelse som vi hade kunnat slippa ha där ifall staten hade gjort rätt från början.

2009-03-08 @ 15:48:37
URL: http://munkavkarn.blogg.se/
Postat av: Lindberg

Helt rätt. Jag ville bara påpeka att enskilda individer kommer att tycka säkerheten är otillräcklig vad som än sker. Så länge den stora massan inte förlorar tron på kontraktet fungerar staten trots enskilda övertramp. Och ett angrepp mot staten såsom vi såg i malmö kan leda till att förtroendet i allmänhet sjunker till kritisk nivå.

2009-03-08 @ 15:53:25
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0