Att döpa sina barn

Enligt en tysk studie med namnet "Kevin är inget namn, det är en diagnos" (min översättning), så är barn med vissa namn i många fall dömda i förväg; Kevin, Justin, Marvin, Cedrik, Chantalle, Vanella, Angelina eller Mandy är namn man bör undvika om man vill ge sitt barn en bra start i livet. Bland andra. Undersökningen visade nämligen att de deltagande lärarna associerade inlärningsproblem och anpassningssvårigheter till dessa namn. Studien i sig tror jag inte är särskild anmärkningsvärd, då det sedan tidigare finns en del forskning på ämnet föräldrarnas utbildningsnivå och barnets namn. Om inte annat har de flesta hört talas om att pojknamn som slutar på – y, såsom Conny, Ronny, Sonny, mfl. är överrepresenterade i svenska fängelser. Förmodligen är det en skröna men bara ryktet visar ju på att fördomar finns och frodas. Det utgör en del i mänskligt förhållande.

 

Källa: Der Spiegel


Kommentarer
Postat av: Sandra

Japp, det där med hög och lågstatusnamn har jag känt till länge och var otroligt noga med att Victoria skulle få ett "akademi-namn". Jag hyser nog alla fördomar om folk som döper sina barn till White trash-namn som Tindra, Engla, Melvin och dylikt. Särskilt om de lägger till helt galna stavningar. Det finns tex vissa som stavar kevin, Chewin. Det borde vara nackskott på sådant.

Nej, klassiska högstatusnamn är det enda som gäller här. Man vill ju inte att ungen ska å ADHD på en gång liksom.

2009-09-21 @ 09:12:58
URL: http://munkakvarn.blogg.se/
Postat av: Alfahannen

Själv tycker jag om den svenske gamle matematikläraren som på 30-talet blev far till tvillingpojkar. Självklart skulle de få heta Plus och Minus.



Om så sedan blev fallet är höljt i dunkel...

2009-09-29 @ 21:23:48
URL: http://sensitivealphamale.blogspot.com
Postat av: Danni

Jag läste om en studie som mycket riktigt fann ett samband och teoretiserade kring ett möjligt orsakssamband i frågan. Det var enligt författarna inte så att ett visst namn gav dåliga förutsättningar i livet, utan som så att föräldrar som gav dåliga förutsättningar i livet föredrog vissa namn. När det gällde y-namnen i Sverige så var det enligt den studien som så att just de namnen på 60- och 70-talet var vanliga i familjer med låg utbildningsnivå och låg inkomst, som var starkt påverkade av amerikansk kultur och särskilt raggarkulturen.



Eller, förenklat: att det går åt helvete för folk med white trash-namn beror troligen mer på att de är white trash än på namnen i sig :)

2009-12-11 @ 13:19:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0