Tjäna pengar

Försvarsmakten har visst gjort det. I alla fall verkar försvarsministern tycka det när myndigheten nu underutnyttjat sitt anslag med 2,5 miliarder kronor. En myndighet ska utnyttja sitt anslag, det är därför de fått det. Om man utgår ifrån att pengarna inte behövdes är det självfallet bra men vad man har gjort är att spara in på förbandsverksamhet. I klartext så har utbildningen blivit lidande; det har sparats på ammunition, körtimmar och flygtimmar. Viss materiell har inte anförskaffats och vissa materiellsystem har lagts på is. Rätta mig om jag har fel men vad man sparat in på är under strecket säkerhet.
Det får inte förglömmas att det handlar om en myndighet och i en sådan går det pengar åt alla möjliga håll och kanter som man ibland tycker är helt vansinnigt. Förbandsverksamheten är dock det som producerar soldater och förband och att spara på det är skamligt. Än mer skamligt är det att Försvarsmaktens högsta civila chef tycker att det är toppen. Frågan är om han är vet vad han egentligen gläds åt.

En del av de pengar skall nu gå tillbaka till statskassan. Det vore rimligare om man får behålla pengarna och kanske får tillbaka de som lånats av tidigare regeringar för att reglera budgeten. Utöver det kanske en del kan gå till att lösa det riktigt stora problemet: avsaknaden av en hållbar säkerhetspolitik.

Att läsa: SvD, Wiseman

EDIT - Lade till länk nummer två. Wiseman beskriver det hela betydligt mer ingående och på ett bättre sätt. Tnr. 261239

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0