Upp till kamp! ...mot realiteten

Sverige är en global nyckelspelare. När Sverige gör politiska utspel lyssnar världen. Vi är del av FN:s säkerhetsråd och blir ständigt bjudna på G8-möten. Vår valutas väl och ve följs uppmärksamt, då både euron och dollarn är kopplade till den svenska kronan. OPEC biter självfallet på de oljeindränkta naglarna var gång stockholmsbörsen går ner. Vår dominerande ställning leder till att det över allt i världen lärs ut svenska i skolor och höstens val intensivbevakas redan i media runt om i världen.  Runt om Östersjön finns baser med svensk militär för att övervaka och skydda svenska intressen.

I en sådan kontext är det fullt förståligt att de partier som nu är i opposition nu har enats om att kräva att USA skall dra tillbaka alla sina förband som finns utanför själva USA. Själv kan man ju tänka sig att skrota några av de övertaliga kärnvapen vi har. De har ju, om sanningen skall fram, redan några år på nacken och de mer moderna har en betydligt bättre verkan ändå.

I en annan kontext, den som har lite förankring i realiteten, ser det ut som så att Sverige är en aktör som rör sig i periferin när de stora nationerna talar. Vi må exportera musik men språket är engelska. Vår valuta är beroende av euro och dollar och vad vi säger lyssnas det till om andra väljer det. Vi är, kort och gott, den trevliga grannen med rullator. Man lyssnar artigt men inte mycket mer än så.

Om en kommande rödgrön regering verkligen kommer att kräva ett avdrag av amerikanska trupper runt om i världen så kommer vi snarare betraktas som den jobbige, efterblivne och alkoholiserade granne ingen lyssnar på. Det är för mig helt ofattbart hur man, som politiker på toppnivå, kan ens fundera på att genomdriva något sådant.  De verkar både ha fått högfärdsgalenskap och hybris på samma gång.

En annan aspekt i det hela är konsekvenserna av ett sådant tillbakadragande. Krasst sett kommer det leda till fullkomligt kaos och, med största sannolikhet, till en global kapprustning utan dess like, då alla små länder som sett USA som garant för sin frihet plötsligt inser att de måste försvara denna själva.

 Men, vår försvarsindustri kommer nog att blomma…

Läs mer: Svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0