Dagens tok

DN Debatt har idag en artikel skriven av straffrättsexpert Madeleine Leijonhuvfud, vari hon anser det fullt rimligt att lagstifta mot att uppträda berusad i närvaro av sina egna barn. Jag håller inte med alls.

Utgångspunkten för mitt ställningstagande är främst min fasta övertygelse att det redan är ett brott att strunta i sina barn. I de flesta tillstånd man än befinner sig i torde det stå alla klart att föräldrarna till ett omyndigt barn är ansvariga för dess företeelser. Det är därför barnet först blir straffmyndigt och sedan myndigförklarat. Om nu avkomman får för sig att drunkna i en pool när föräldern , förmyndaren, ligger och sover torde det därmed falla tillbaka på denne.  Om förmyndaren låter ett vapen ligga framme och en unge skjuter sig torde det vara den förstnämnde som bär ansvaret. OBEROENDE om föräldern är full eller inte. Det innebär att lagen inte behövs; det finns redan lagbundet ansvar.

Artikeln som sådan anser jag visar på ett konstigt synsätt som mer och mer fått fotfäste i Sverige; att lagstifta bort problem där befintlig lagstiftning är tillräcklig. Ett annat exempel på detta är den idiotiska regeln om promillegräns på fritidsbåtar som i realiteten tvingar folk boende i skärgården att ta sig hem på luftmadrasser när man tagit en öl till maten hos grannen en ö bort. Det får man mig veterligen göra medan det är strängeligen förbjudet att puttra hem i sin lilla skuta som med större sannolikhet bär lanternor. Enligt sjövägsreglerna så lyder den första regeln att alltid iakta gott sjömanskap.  Man kunde alltså redan innan noll-regeln bli bestraffad om man var full till sjöss

Utöver det kan genomförandet av en sådan lag få absurda proportioner. Ska det finnas en promillegräns? Annars är det ju närmast godtyckligt när någon uppträder berusat. Vem skall kontrollera vad som sker inom egna väggar? Konstant övervakning? Händer det utanför finns nog utrymme att åtala för berusat uppträdande på allmän plats eller dylikt. Till syvende och sist så är föräldern ansvarig. Med extralag eller utan. Ifall författaren vill ha en lösning på problemet så har jag en att erbjuda:

Staten övertar ansvaret för alla omyndiga personer. De uppfostras av staten och utbildas av denna till de yrken som anses behövas. Värdegrunden som skall vara förhärskande i Sverige implementeras och föräldrarna slipper ta ansvar. Då kan man bli full hemmavid med utan att några barn far illa.

Länk: DN

 

EDIT- Artikelns titel, "Bestraffa supande föräldrar som sätter barns liv i akut fara" är närmast komisk. Finns det verkligen inget utrymme i lagtexten som tillåter oss att bestraffa föräldrar som sätter barns liv i akut fara? Berusade eller ej? Tnr. 192232


Kommentarer
Postat av: Sandra af Munkakvarn

Håller med i varje stavelse. Det kvittar ju varför man är vårdslös och ouppmärksam. Sedan är det klart att alkohol kanske gör att man blir lite extra ouppmärksam men det är ju knappast något problem om man inte missbrukar alkohol.

2010-11-21 @ 01:51:47
URL: http://munkakvarn.blogg.se/
Postat av: Lindberg

Morgonsur har skrivit än mer utförligt om ämnet.http://morgonsur.wordpress.com/2010/11/20/om-straff-for-daligt-foraldraskap/

2010-11-21 @ 12:42:29
URL: http://minsvartvitavarld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0