Wikileaks

Diplomati är ofta betydligt viktigare än vad de flesta tror. Än större vikt skall nog tillskrivas underrättelseinhämtning; både öppen och dold. Mycket av denna verksamhet utgår ifrån ambassader  som länder har runt om i världen och syftar till att ge ett så bra beslutsunderlag som möjligt till sina respektive regeringar. Detta i sin tur skall mynna ut i kloka och avvägda beslut som ligger i fas med motpart och omvärld.  Att tro något annat är bara naivt.

Beslutsunderlag kan vara allt som påverkar motparten, däribland hur mycket enskilda politiker dricker, relationer och rykten. Ju mer information desto mindre risk att fatta ett tokigt beslut.  Självfallet är det intressant att läsa enskilda diplomaters bedömningar om olika ledare men finns det någon som är överraskad över att de finns? I olika medier framgår det knappt att alla länder sysslar med detta i mindre eller större omfattning. Så är det och så bör det vara.

Skadan med Wikileaks publicering är snarare att USA:s diplomatkår på något sätt kommer att tvingas garantera att det som sägs till dem i samtal inte blir offentliga. Det som hänt kommer att leda till en förtroendekris; inte för att de samlat underrättelser och skvaller utan för att det insamlade materialet läckt på ett nesligt sätt.

EDIT- Två stavfel. Tack, F. T. Tnr. 292308

EDIT2- Ytterligare två. Poäng till Alfahannen.Tnr. 301103


Kommentarer
Postat av: IT Liberal

Det är första gången som det internationella samfundet försöker att censurera en webbsajt som är dedikerad principen om öppenhet.

Reportrar utan gränser har konstaterat att yttrandefrihetspolitiken i länder som USA och Frankrike plötsligt hamnar i linje med Kinas.

2010-12-23 @ 00:10:10
URL: http://itliberal.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0