Atomkraft

Problemen med kärnkraftverken i Japan visar, som vid de flesta katastrofer igen hur människan är funtad. Många har nog även tidigare varit skeptiska till förekomsten av kärnkraftverk och i synnerhet på 70- och 80- talet var frågan oerhört laddad med bland annat den globala rörelsen Atomkraft-nej tack och i samband med den folkomröstning 1980vari linje 2 vann med knapp marginal.

Mot bakgrund av Harrisburg och nu, en olycka som hade kunnat gå illa och Tjernobyl, där det gick käpprätt åt helvete, kan man anta att folk är rädda för att något liknande skall hända igen. Och nu, med brinnande reaktorhus i Japan, ökar igen kraven på att omedelbart stänga kärnkraftverk.

Vad motståndarna sällan nämner är dock sin egen vilja att ransonera el framöver. Sedan 1971 har den globala energianvändningen ökat med 71 %. Vill man ligga kvar på samma nivå utan kärnkraft så kommer det att bli problem. Dessutom ökar energiförbrukningen med ca 2 % per år och har gjort det de senaste 25 åren.

Alternativen till kärnkraft är bland andra kolkraft, vindkraft, vattenkraft, solenergi och bioenergi. Redan idag använder vi oss av dessa alternativ, samtidigt som våra kärnkraftverk producerar energi . Även om jag har full förståelse för att folk anser att det är mörka krafter i kostym med bonusar och fallskärmar som har lurat i godtrogna människor att inte satsa på utveckling och forskning av de alternativa källorna, har det endast underordnad betydelse i sammanhanget. Det stora problemet är att folk kräver förändring men samtidigt vägrar att ändra sin livsstil.

Folk i gemen brukar ha mycket svårt att inse att de är en del av problemet när solidaritet anses enbart vara av godo. Så fort människor kritiserar samhället eller staten så exkluderar hon sig från dessa begrepp vilket enbart leder till en cementering av situationen och en fördjupning av sprickan mellan styrande del av folket och resten.

I min lilla värld är det mycket enkelt: Atomkraft i sig är inte problemet. Det är förvisso ej förnyelsebar energi och risken finns att man dör horribelt när något går åt skogen. Problemet är energiförbrukningen och den kan man göra något åt.

Släng TV och dator, ha bara på värmen i de rum du främst uppehåller dig, släck ytterbelysning och all annan belysning du inte nödvändigtvis behöver, handtvätta mera, sluta damsug, sluta lyssna på musik, kräv att kommunen skall stänga av ytterbelysningen, kräv förbud mot lysreklam, köp endast närproducerat och bygg snarast ett eget litet vindkraftverk. Därefter tycker jag du kan kräva omedelbar skrotning av samtliga kärnkraftverk.

Sluta betrakta problem som om du vore en del av lösningen. Det är du inte. Trots att du gått med i fem olika facebookgrupper som stödjer dig i dina åsikter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0